Judo

 

Znate li što je judo? Prepoznatljiv je kao borilačka vještina koja vuče svoje korjene iz dalekog Japana. Za neke je to način života. Netko ga doživljava kao umjetnost. Radi li se možda o rekreaciji ili vještini samoobrane? Olimpijske igre! Zabava! Trening! Druženje! Radost! Da, da, da. Judo je sve to i još puno, puno više!

 

Radi se o borilačkoj vještini koja spada u obitelj olimpijskih sportova. Često ga uspoređuju sa ostalim borilačkim sportovima i povezuju  sa udarcima, ali sam njegov naziv demantira tu zabludu. Naime, JUDO u prijevodu s japanskog jezika znači nježan put ( ju – nježno, do – način, put ), koji ima za cilj nadmudriti protivnika te realizirati što bolje bacanje, kako bi se protivnika izbacilo iz ravnoteže koristeći njegovu snagu u svoju korist.

Prema tome nerijetko se događa da fizički slabiji pobijedi većeg i snažnijeg. Samim time judaši moraju razmišljati o borbi, razvijati strategiju  i primjećivati slabe točke protivnika. Kako psihički, jasno, moraju biti i fizički spremni za borbe. Tu ne podrazumijevamo samo snagu, već u puno većoj mjeri kondiciju, eksplozivnost i agilnost. Kvalitetni treninzi judaša prema tome moraju biti kombinacija vježbi snage, izdržljivosti, kondicije, gimnastike, agilnosti, istezanja.

 

Što je judo?


Judo je način edukacije, sustav samoobrane i Olimpijski sport. Judo je borilačka vještina koja razvija samodisciplinu i poštovanje prema drugima.

 

Na čemu treniramo?


Judo aktivnost i borbe odvijaju se na mekanim strunjačama koje zovemo Tatami u Dojo-u (dvorani).

 

Zašto učimo padati?


Uzrok većine povreda kod djece je pad kod igre, vožnje na rolama, biciklu....
Osnovni elementi juda uče kako pravilno pasti i kontrolirati svoje tijelo u prostoru

 

Tko može trenirati Judo i koja je dobna granica?


Apsolutno svi! Judo je jedinstven jer je namijenjen svim uzrastima, a treninzi su prilagođeni dobnim skupinama!

 

Pojasevi – što nam govore i koje boje postoje?


Učenički pojasevi (kyu) osmišljeni su radi vizualne potvrde stečenog znanja koja bolje motivira djecu. Postoje redom bijeli, bijeložuti, žuti, žutonarnčasti, narančasti, narančastozeleni,  zeleni, plavi i smeđi.Majstorski pojasevi ("Dan")


Majstorski (crni) pojasevi ostvaruju se polaganjem Kata. Postoji deset DAN crnih pojaseva, pri čemu DAN označava razinu.